22. Ποια σημαντική επέτειο έχει η ψυχολογία σήμερα;

 

 

Το πρόσωπο που συνειρμικά έχει συνδεθεί περισσότερο από κάθε άλλο με την ψυχολογία, τόσο στον νου των ψυχολόγων και των άλλων επαγγελματιών υγείας, όσο και στον νου του μέσου ανθρώπου, είναι κάποιος που σαν σήμερα, πριν από  εβδομήντα έξι χρόνια απεβίωσε στο Χάμπστεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, διωγμένος από το ναζιστικό καθεστώς της Αυστρίας. Ήταν αυτός που συνέλαβε την έννοια του ασυνειδήτου, ανέδειξε την σπουδαιότητα των τραυματικών εμπειριών των παιδικών χρόνων και καθιέρωσε την τεχνική του ελεύθερου συνειρμού και την ανάλυση ονείρου.

Πρόκειται για τον Σίγκμουντ Φρόυντ, διάσημο ιατρό και ιδρυτή της ψυχανάλυσης, που γεννήθηκε στις 6 Μαΐου το 1856 και απεβίωσε στις 23 Σεπτεμβρίου το 1939. Νυμφεύτηκε τη Μάρθα και απέκτησαν έξι παιδιά, εκ των οποίων η Άννα απέκτησε επίσης μεγάλη φήμη στον χώρο της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας με τους περίφημους «μηχανισμούς άμυνας του εγώ »που διατύπωσε.

Μια απόπειρα να συνοψιστεί το έργο του Φρόυντ σε ένα κείμενο της έκτασης που καταλαμβάνει η ΨΥΧΟΛΑΤΑ θα ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Άλλωστε, η σημερινή αναφορά στοχεύει απλά και ταπεινά να τιμήσει τη μνήμη του αξιόλογου αυτού ανθρώπου και επιστήμονα, που το έργο του όργωσε βαθιά τη γη της ψυχολογίας, έσπειρε και θέρισε πλούσιους πνευματικούς καρπούς που ακόμη θρέφουν τη σύγχρονη ψυχολογία και ψυχοθεραπεία.

Υπήρξε λάτρης του αρχαίου ελληνικού κόσμου και επισκέφθηκε πολλές φορές την Ελλάδα.

Εις μνήμη του, οι νεότεροι αξίζει να θυμηθούμε μερικές από τις αναφορές του που εντυπωσίασαν στο παρελθόν ενώ δεν είναι τόσο γνωστές σήμερα:

Είπε κάποτε τα εξής:

«Ο διάβολος παραμένει πάντα η καλύτερη δικαιολογία για να απενοχοποιήσουμε τον Θεό»

«Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια»

«Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί»

 

Σήμερα, λοιπόν, είναι η επέτειος του θανάτου του Σίγκμουντ Φρόυντ. Αιωνία του η μνήμη.

Υ.Γ. Η φωτογραφία αποθανατίζει μια όψη από το γραφείου του Σίγκμουντ Φρόυντ στο Λονδίνο με κεντρική λεπτομέρεια το περίφημο ντιβάνι της ψυχανάλυσης καλυμμένο με ανατολικά χαλιά.